Vertigo Nedir?

Kişinin kendisinin veya çevresindeki ortamın dönüyormuş benzer biçimde algıladığı baş dönmesi şekline Vertigo denir. Halk içinde her ne kadar rahatsızlık olarak bilinse de Vertigo bir rahatsızlık değildir aksine birçok hastalıkta görülebilen bir semptomdur.

Vertigo Nedir?
Yayınlama: 04.01.2023 01:45:00
480
A+
A-

Vertigo Türleri

İki ana vertigo türü vardır.

-Periferik vertigo: En yaygın vertigo türüdür. İç kulakta yada dengeyi test eden vestibüler sinirdeki bir problemin kararı olarak ortaya menfaat.

-Merkezi vertigo: Beyinle alakalı bir sıkıntı olduğunda ortaya menfaat. Nedenleri arasında enfeksiyon, beyin tümörleri, travmatik beyin hasarı, migren veya felç sayılabilir.

– Mide bulantısı

– Şiddetli ataklar

– Kulakta dolgunluk hissi

– Denge kaybı

– Kulak çınlaması

– Baş ağrısı

– İşitme kaybı

Vertigo Nedenleri

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV): Vertigonun en yaygın nedenidir. Tipik olarak başınızın pozisyonundaki değişiklikler ile tetiklenir ve genellikle 1 dakikadan az devam eden ataklar görünür. Vertigoyla birlikte mide bulantısı benzer biçimde semptomlar da ortaya çıkabilir.

Meniere Hastalığı: Kulak arasında sıvı birikmesine ve tazyik değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Vertigo ataklarına neden olan bir hastalıktır. Meniere hastalığına ek olarak kulak çınlaması (tinnitus), değişken işitme kaybı veya kulaklarda dolgunluk hissi eşlik edebilir.

Labirentit: İç kulak labirenti iltihaplanır veya enfekte olursa buna labirentit denir. İç kulakta yer edinen labirent de işitme ve dengeden sorumlu olan vestibulokoklear sinir yer almıştır. Labirentiti olan kişilerde genellikle baş ağrısı, kulak ağrısı, görme duyusunda değişimler, kulak çınlaması veya işitme kaybı görülebilir.

Vestibüler nörit: Vestibüler sinirin iltihaplanmasıyla meydana gelir. Vertigoya niçin olabilir. Vestibüler nörit, labirentite benzer, sadece işitme kaybı oluşturmaz. Vertigoyla beraber mide bulantısı yada bulanık görme de yaşanabilir.

Kolesteatom: Tekrarlayan kulak enfeksiyonları , orta kulakta kanserli olmayan bir cilt büyümesine sebebiyet verebilir. Bu duruma kolesteatom denir. Baş dönmesi ve işitme yitirilmesine yol açabilir.

Vertigo Tedavisi

Vertigo ara sıra kendiliğinden geçebilir ve herhangi bir tedaviye gerek kalmaz. Geçmediği durumlarda vertigonun altında yatan nedenlerin araştırılması gerekmektedir. Altta yatan sebebe göre muayyen manevralar, ilaçlar ya da cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.